La Brașov -într-o clădire restaurată din secolul al XIX-lea, astăzi sediu al rectoratului Universității Transilvania și al Centrului Multicultural al acesteia a avut loc, luni, 6 februarie, începând cu ora 18.00, deschiderea vernisajul expoziției 6+1,” Pictură și fotografie din Cuba“, organizată de Universitatea Transilvania din Brașov în parteneriat cu Ambasada Republicii Cuba în România.
La inaugurarea acestui eveniment, au participat prof. dr. ing. Vasile Abrudan, rectorul universității , profesorul Adrian Lacatus, directorul Centrului Multicultural și E.S. dna. Déborah Leticia Ojeda Valedón, ambasadorul Republicii Cuba la București, membri ai ambasadei, studenţi, cetăţeni cubanezi, rezidenţi în România
Expoziția reunește lucrările a șase pictori cubanezi contemporani, Eduardo Abela Torras, Juan Leo Brower, Yari Delgado, Sándor González Vilar, Oscar Javier Jacas, Yasbel Pérez Domínguez, la care se adaugă fotografiile Soniei Almaguer Darna.
Eduardo Abela Torras (n.1963) este absolvent al Academiei de Arte Frumoase din San Alejandro; are peste 17 expoziții personale în Canada, Chile, Columbia, Cuba, SUA, Ecuador, Spania, Mexic, Republica Dominicană, Puerto Rico, Panama și Portugalia, dar și în R.P. Chineză, Franța, Italia, Regatul Unit, Elveția și Malaezia. Considerat unul dintre cei mai buni artiști ai generației sale, Eduardo Abela Torras a primit mai multe premii, printre care Distincția pentru Cultură Națională 2021.
Juan Leo Brower (n.1973) este absolvent al Academiei de Arte Frumoase din San Alejandro; lucrările sale au putut fi văzute în țări precum Cuba, Spania și în aproximativ 30 de expoziții colective. O parte din lucrările sale se regăsesc în colecții private aflate în Spania, Mexic, Japonia, Statele Unite, Franța, China, Marea Britanie, Italia sau Cuba.
Yari Delgado (n.1992) este ilustratoare de cărți pentru copii și nu numai și colaborează cu edituri cubaneze și străine. Este interesată de fotografie creativă. A expus în Brazilia, Cuba și Italia și a câștigat mai multe concursuri de ilustrație și fotografie, organizate de Cuba, UNICEF și Cittadellarte / Fondazione Pistoletto.
Sándor González Vilar (n.1977) este absolvent al Academiei de Arte Frumoase din San Alejandro. A lucrat împreună cu regizori precum Walter Salles (Brazilia), Enrique Pineda Barnet și Lester Hamlet (Cuba). Are în jur de 52 de expoziții personale și peste 160 de expoziții de grup, în Cuba și în străinătate. A participat la Târgul de Artă Contemporană din Toronto, Canada (2003), la Târgul de artă contemporană ARCO, Madrid, (2004, 2005, 2006) și la 3 ediții ale Bienalei de la Havana. Lucrările sale se regăsesc în colecții private din Cuba și din străinătate. A participat la realizarea a 59 de picturi murale; a ilustrat cărți, a conceput coperți de albume, dar și desene textile.
Oscar Javier Jacas (n.1980) a studiat pictura și ceramica, iar la 19 ani participa la Târgul Internațional de Artă. Lucrează în mass-media, în colaborare cu centrele de artă pentru copii și cu alte instituții pentru a realiza decoruri, jucării și lucrări cinetice. Unele dintre lucrările sale aparțin colecțiilor private și instituționale din Finlanda, Danemarca, Elveția, Germania, Olanda, Belgia, Anglia, Italia, Spania, Statele Unite, Argentina și Cuba. Lucrările sale au fost expuse în Cuba, Columbia, Panama, Mexic și Peru.
Yasbel Pérez Domínguez (n.1970) a studiat pictura și baletul și a absolvit Universitatea de Arte în 1995. Numără 14 expoziții personale în Cuba, SUA, Franța și Puerto Rico și 8 expoziții colective în țara sa, în SUA, Franța și Uruguay. Una dintre lucrările ei face parte din colecția Muzeului Internațional al Femeii, din San Francisco, California. Predă copiilor cursuri de pictură în ateliere comunitare.
Sonia Almaguer Darna (n.1971) este absolventă a Universității de Artă din Havana. Este fotograf din 2013 și este interesată de fotografie creativă, portrete, fotografie documentară și ilustrații pentru cărțile de copii. A participat la mai multe expoziții colective în Argentina, Cuba, Regatul Unit, Statele Unite și Italia și a avut 20 de expoziții personale. Colaborează cu publicații precum Conjunto, Tablas, La Jiribilla, Cuba escena și Delante, din Germania, dar și cu edituri din Cuba și din străinătate.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 6 februarie – 1 martie, în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 14.00 și 19.00.
Intrarea este liberă.
Sursa: Ambasada Republicii Cuba şi Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov