Începând cu anul 2011, în fiecare zi de 15 ianuarie, ziua naşterii genialului nostru poet naţional Mihai Eminescu (15.01.1850 – 15.06.1889) se sărbătoreşte „Ziua Culturii Naţionale”, eveniment binevenit după o lungă perioadă încărcată de încercări de a şterge din conştiinţa şi sufletul neamului specificul nostru cultural, perpetuat de-a lungul atâtor generaţii.
Mihai Eminescu s-a născut la Botoşani, iar copilăria şi-a petrecut-o în Ipoteşti. Era al şaptelea venit pe lume, într-o familie cu unsprezece copii. Frumuseţile Moldovei, bunătatea oamenilor care l-au înconjurat şi dulcele grai moldovenesc aveau să modeleze în modul cel mai reuşit cu putinţă pe acela care, mai târziu, avea să imortalizeze în versurile sale bucuriile şi tristeţile unui popor cu existenţă milenară, dragostea, natura şi Universul. A fost, este şi va rămâne cel mai mare poet al nostru, al românilor. S-a spus despre el că, dacă ar fi scris într-o limbă de circulaţie internaţională, ar fi fost poate cel mai mare poet al lumii!
Pe lângă inegalabilele sale poeme, a scris şi proză, dar a fost şi jurnalist, criticând usturător în operele şi în articolele sale egoismul şi derapajele politicienilor care i-au fost contemporani. De dincolo de veac şi de barierele existenţei sale trupeşti, Mihai Eminescu ne aminteşte si astăzi că „Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei”…
Alexandru Voicu – Şeful Departamentului Ideologic al P.C.R.