Comitetul de Reorganizare al Partidului Comunist Român consideră că protestele sindicaliștilor împotriva actualului proiect de Cod al Muncii asumat de guvernul Boc sunt deplin îndreptățite. Ele trebuiesc considerate o formă de luptă a clasei muncitoare și a tuturor categoriilor de oameni ai muncii asupriti de capital și care-și câștigă traiul prin muncă cinstită, împotriva ofensivei patronale fără precedent care a început odată cu declanșarea actualei crize a capitalismului mondial, și indeosebi anul trecut.
Salariații nu cer marea cu sarea, nu cer decât să fie tratați omenește, ca niște oameni liberi nu ca niste sclavi. Iar prevederile proiectului de Cod al Muncii ce se dorește impus de Guvernul Boc nu ar face, dacă s-ar aplica în practică, decât să reducă salariații români la condiția de sclavie, la o situație ce nu-si are corespondent legal în nici o țară a UE, la o situație foarte asemănătoare cu cea a muncitorilor „Lumii a Treia”, sau a imigranților ilegali din statele dezvoltate. Spre exemplu, contractele de munca nu vor mai fi incheiate pe timp nedeterminat, ci numai pe 3 ani. Această prevedere accentueaza la maximum insecuritatea locului de munca, care era oricum o caracteristica a sistemului capitalist instaurat la noi dupa lovitura de stat din 1989. Din nesigure locurile de munca devin inca si mai nesigure, cu consecințe din cele mai grave pentru clasa muncitoare în ansamblu, atât pentru șomeri, care vor fi tot mai numeroși, cât și pentru salariații obișnuiți, tot mai afectați de presiunea pe care creșterea șomajului ar exercita-o, inevitabil, asupra salariilor lor.
O altă măsură care ar lovi deosebit de grav salariații, dacă s-ar aplica, este concedierea după bunul plac al patronului, fără preaviz, fără discuții cu angajatul în cauză sau cu sindicatul din care face parte și fără salarii compensatorii. Patronul devine astfel un stăpân absolut asupra angajaților săi, ca în vremurile de tristă amintire ale capitalismului sălbatic, nereglementat, din prima jumatate a secolului al XIX-lea. Patronul va putea stabili de asemenea după bunul său plac și programul de muncă- teoretic l-ar putea prelungi până la 12-14-16 ore, din nou ca pe vremea capitalismului dereglementat de acum 150-200 de ani. În plus, orele suplimentare se vor compensa cu timp liber in 60 de zile, nu in 30 de zile ca până acum cu riscul ca după revenirea la locul de muncă să găsească locul ocupat de altcineva pe care patronul îl angajase între timp.
Comitetul de Reorganizare al Partidului Comunist Roman consideră că nici o soluție anti-criză care aruncă povara crizei pe umerii celor ce muncesc nu poate da rezultate. Astfel de soluții ar fi cu totul false, nu ar soluționa problema ci doar ar agrava-o. În primul rând e limpede că muncitorii, profesorii, funcționarii, medicii etc nu au declanșat ei criza actuală. Ea este provocată de contradicțiile ireconciliabile care macină capitalismul însuși. Sistemul capitalist însuși este de vină, nu cei exploatați de acesta. Dacă este să combatem criza eficient trebuie să combatem sistemul capitalist insusi, adică, în cazul de față, lăcomia nestăvilită a patronilor.
Muncitorii și toți oamenii muncii trebuie să înțelegă că problema reală, adâncă, nu este un guvern sau altul, nu este nici măcar criza luată ca atare, ci este criza CAPITALISMULUI, una care nu se poate rezolva decât prin rezolvarea contradicției dintre forțele de producție sociale și modul privat, capitalist, al însușirii. Noi sustinem deci exact opusul celor preconizate de guvern- nu drepturi mai puține pentru cei ce muncesc ci drepturi MAI MULTE, mergând până la a-i face pe muncitori stăpâni pe locurile lor de muncă în care sunt exploatați atat de rău.
Lozinca noastra este deci:
NU Codului Muncii, marca Boc-Băsescu!
DA anticapitalismului și revoluției socialiste!
Biroul de presa